למה אנשים מתקשים לבטא כעס באופן יעיל?
רגע לפני שאתם מצטרפים למסגרת החדשה שלנו, סדנה לניהול כעסים בתל אביב, חשוב לקרוא על המקורות של הקושי להביע כעס באופן בונה, תקשורתי ומושכל.
אחת הדרכים הבהירות להסבר של קשיים לבטא כעסים היא להבחין בין שני סוגים של רגשות:
רגשות ראשוניים ורגשות שניוניים.
רגשות ראשוניים
רגשות ראשוניים הם אותם רגשות שאנו חווים כתגובה לאירוע.
לדוגמא, להרגיש יגון ואבל כשמישהו יקר נפטר או להרגיש שמחה כשיוצאים לבלות עם חברים ונהנים.
לעיתים קרובות נחווה רגשות ראשוניים כתגובה לפירוש שלנו של אירוע מסוים. לדוגמא, להרגיש חרדה לקראת פרזנטציה בפני קבוצה של אנשים כאשר הפירוש שלנו הוא שהם ישפטו אותנו.
רגשות שניוניים
לעומת זאת, רגשות שניוניים הם הרגשות שאנו חווים בתגובה לרגשות שלנו, כלומר," איך אנו מרגישים לגבי איך שאנחנו מרגישים?"
לדוגמא, מי מאתנו שמתקשה להרגיש כועס, יחווה לרוב רגש שניוני בתגובה לכעס שלו.
התגובות הרגשיות השניוניות לכעס יכולות להתבטא באשמה, חרדה, עצבות, כאב נפשי ואפילו כעס על כך שאנחנו מרגישים כעס. כל אלה תלויים במחשבות האוטומטיות שלנו לגבי הרגש הראשוני - הכעס.
לעיתים קרובות, התגובות הרגשיות שלנו לגבי רגש נובעות ממסרים שקיבלנו במשפחת המקור, מהדרכים שהגבנו לאותם רגשות בילדות, או בלמידה עקיפה כצופים בדינמיקות של מערכות יחסים זוגיות בחיינו הבוגרים.
היעדר תיקוף לכעס
מי שגדל בבית בו לא ניתן תיקוף לכעס, יעדיף לרוב להימנע מביטוי כעס ואולי אף ילמד באופן לא מודע לחוות חרדה על רקע עלייה של כעס.
ניקח לדוגמא את אורי - אורי הגיע במהלך טיפול פסיכולוגי להבנה שהחרדה שאביו הביע בכל פעם שגיורא הילד ביטא כעס, גרמה לו להדחיק את כעסיו במקום לבטא אותו באופן אסרטיבי.
כיום, כאדם בוגר, אורי אימץ דפוס בו הוא מבטא את הכעס שלו בדרכים פאסיביות אגרסיביות, שאינן מיטיבות עמו, ואף מחבלות פעם אחר פעם בהשגת מטרותיו ביחסים בין-אישיים.
בנוסף, אורי מבין שהדפוס הפסיבי אגרסיבי אומץ כפשרה שמאפשרת לו להימנע מביטוי כעס ישיר.
הבנה כזו היא צעד גדול בדרך לשינוי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה