יום חמישי, 17 בדצמבר 2015

איך למצוא פסיכולוג טוב?












כיצד למצוא מטפל נפשי טוב? איך לבחור פסיכולוג?


מספר מפתיע של אנשים המעוניינים בטיפול נפשי וזקוקים לו, בוחרים שלא להתחיל בו. זאת, כיוון שאינם יודעים כיצד למצוא מטפל מתאים, כיצד בכלל להתחיל וכיצד ימצאו איש מקצוע בו יוכלו לתת אמון, במיוחד בנושאים הכה רגישים של עולם הנפש. בדיוק עבור מקרים אלו, הנה מספר טיפים ומילות עידוד, למחפשים ולמבולבלים.

מה נחפש בפסיכולוג קליני טוב?

בראש ובראשונה- נרצה שהמטפל יהיה מוסמך ומומחה לטפל בפסיכותרפיה פרטנית. במידה ויש ספק, חשוב לדעת גם ממי ניתנה ההסמכה. לצד זה, יש חשיבות לוותק שלו בתחום, ניסיונו, היכרותו עם האוכלוסייה אליה אנו משתייכים. מדוע זה חשוב? פסיכותרפיסט שמומחה לפסיכותרפיה בילדים, אינו בהכרח מומחה גם בטיפול למבוגרים, ולהפך. האוכלוסיות השונות, כאשר אחת ההפרדות העיקריות היא בין ילדים למבוגרים, מצריכות היכרות שונה וניסיון שונה, ולכן חשוב לדעת שהמטפל מנוסה בטיפול באוכלוסייה ממנה מגיע המטופל. חשוב לדעת באילו טכניקות מוסמך לטפל, במיוחד כיום, כאשר רבים מאיתנו מגיעים עם בקשה לסוג טיפול מסוים, כאשר לרוב סוג הטיפול אליו נכוון הוא טיפול CBT.

לא רבים יודעים שטיפול בשיטת CBT מצריכה הסמכה ספציפית, אשר אין לכל פסיכולוג, ויכולה להיות גם לפסיכותרפיסטים שאינם פסיכולוגים, כדוגמת עובדים סוציאליים.
לעיתים מעט קשה למצוא את המטפל המתאים, כיוון ובניגוד למרבית אנשי המקצוע האחרים- לרוב לא נוכל להשיג המלצות על פסיכולוגים ממטופלי עבר.
טיפול נפשי הוא דבר אינטימי ופרטי, וכמובן שלא נוכל לשאול אנשים, בעיקר כאלה שאינם קרובים אלינו מאוד, על חווייתם בטיפול ועל מערכת היחסים שנוצרה עם המטפל. עם זאת, אין זה אומר שמדובר בניסוי וטעייה, שצריך לפגוש מטפלים רבים עד שמוצאים את האחד. לרוב, חיפוש מושכל יחסוך דרך ארוכה ומתסכלת בדרך למציאת המטפל המתאים.

מה יעזור לך למצוא את המטפל המתאים?

  • היעזרות במכרים- הם האופציה הנגישה ביותר, ולעיתים האמינה ביותר. במידה ולמכרינו יש מטפל טוב, שניתן לסמוך עליו, וכמובן במידה שאנו סומכים עליהם- ניתן להיעזר בהם. עם זאת, חשוב לדעת שטיפול נפשי הוא מאוד אישי ופרטי, מצריך ריחוק מסוים של המטפל מחייו של המטופל. לא בטוח שנרצה לחלוק מטפל עם החברה הכי טובה או עם הבן דוד. במידה ואין מקור אחר, ניתן לפנות למטפל ולשאול לדעתו בעניין הקרבה, ולעיתים ניתן אף לבקש ממנו המלצה לאיש מקצוע מומלץ אחר.
כאשר מדובר בילדים, ניתן להיעזר ביועצת בית הספר או בדמויות חינוכיות, אשר לעיתים מכירות יותר כתובות אליהן ניתן לפנות בעניין הטיפול הנפשי.
  • במידה ומבצעים חיפוש באינטרנט, מומלץ לפנות לאתרים המאגדים תחתיהם מספר רב של מטפלים. גופים גדולים יותר הם לרוב אמינים יותר ויכולים להרשות לעצמם סינון רב יותר באנשי המקצוע המשתייכים אליהם, ולכן סביר להניח שניתן לתת בהם אמון.
  • במידה והחיפוש באינטרנט הניב אתר פרטי של איש מקצוע ספציפי, חשוב לסקור את האתר, לראות את המידע המפורט בו, אשר לרוב יכיל גם קורות חיים מצומצמים של המטפל.
  • לעיתים מקום העבודה או מקום הלימודים יכולים לסייע בדבר. במרבית האוניברסיטאות והמכללות יש יועצים אליהם ניתן לפנות, כמו גם במקומות עבודה רבים אשר מספקים שירותים, הכוונה וסיוע עבור עובדיהם.
  • מומלץ שלא לעצור את החיפוש לאחר שנמצא שם אחד, אלא לנסות להשיג מספר שמות ומספרי טלפון של מטפלים שנראים אמינים. למטפלים רבים, ובעיקר למומלצים שבהם, לוח זמנים עמוס ביותר, וייתכן שכך המצב גם אצל האדם המחפש אותם, ולכן לא בהכרח תימצא שעה מתאימה לשני הצדדים, והטיפול לא בהכרח יתאשר. מספר שמות בכיס יגדילו את הסיכוי להתחיל טיפול בהקדם.
  • לבסוף, חשוב להקשיב לאינסטינקטים. במידה ומריבים טלפון למטפל ולא מרוצים ממה ששומעים- חשוב לזכור שהחיבור עם המטפל הוא אחד הדברים החשובים בטיפול ולכן, אם אפשר שלא לבזבז את זמנכם ואת זמנו היקר- עדיף שלא לקבוע פגישת היכרות. זאת עם סייג קטן, שחשוב להיות סלחניים, ולהניח שאולי התקשרנו בזמן לא טוב, לא לשפוט את המטפל על דקת שיחת טלפון, כיוון וייתכן ותהיה זו החמצה גדולה. לצד זאת, רבים מעדיפים דווקא מטפל גבר או מטפל אישה, מטפל צעיר או מבוגר, קרוב לגיל האדם או רחוק ממנו, וחשוב לקחת את ההעדפה הזו כנקודת מוצא בחיפוש ולהתחיל ממנה.
חשוב שלא להתייאש מהחיפושים, גם אם לוקח זמן מה עד שהם מניבים תוצאות משביעות רצון. הטיפול הנפשי עם המטפל המתאים עשוי להביא את האדם להישגים עצומים, ולשיפור מהותי באיכות חייו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

טיפול בתסמונת התשישות הכרונית

תסמונת התשישות הכרונית: כתיבה:   איתן טמיר , פסיכותרפיסט (MA), ראש מכון טמיר ; טוויטר | פייסבוק | בלוג |  Quara עריכה אחרונה: 2...